Meer "vergunning vrij, tenzij.."

Van 23 januari tot en met 17 februari 2012 heeft de World Radio Conference (WRC) plaats gevonden in Genève. Tijdens deze conferentie hebben 3500 afgevaardigden van circa 150 landen wereldwijde afspraken gemaakt over de bestemming van radiofrequenties voor bijvoorbeeld mobiele telefonie en omroepen.

Deze afspraken vormen de basis voor nationaal beleid voor communicatie door diverse doelgroepen waarbij gebruik wordt gemaakt van het frequentiespectrum. Dat geldt voor het bedrijfsleven, de burger maar ook voor brandweer, politie, ambulances, defensie, luchtvaart en scheepvaart.

Het agentschap werkt op dit moment nog aan een gedetailleerde, inhoudelijke verslaglegging. Deze verschijnt later op de website van het Agentschap Telecom. Toch zijn er al wel een paar zaken te noemen die voor de Nederlandse economie van belang zijn en waar het bedrijfsleven en ook de burger baat bij zullen hebben.

Industrie zelf behoefte laten bepalen
In Europa wordt veel gebruik van vergunningvrije toepassingen, zoals afstandsbedieningen, draadloze koptelefoons, babyfoons en sociale alarmeringssystemen. Dit zijn zogenaamde short range devices. De industrie en de gebruikers zijn gebaat bij voldoende frequentieruimte voor deze toepassingen. Tijdens de WRC is bereikt dat er geen onnodige beperkende voorwaarden opgenomen worden in de wereldwijde regelgeving. Hierdoor kan de overheid beter tegemoet komen aan de wensen van de industrie en de wensen van de consument. Dit stimuleert innovatie in Nederland en daar profiteren Nederlandse bedrijven (bijv Nedap en NXP) van.  Een mooi succes voor het nationale frequentiebeleid van “vergunning vrij, tenzij..”.